SULZER petrol endüstrisine yönelik gelişmiş seviyede çelik döküm üretimi için MAGMA5 kullanıyor.

Brezilya dünyanın en önemli petrol üretici ülkeleri arasında olma yolunda ilerliyor. 2006’da Rio de Janeiro kıyısının 250 km içerisindeki Santos Basin’de bulunan Tupi petrol sahası keşfedildi. Bu petrol sahası en az 5-8 milyar varillik geri dönüşümlü petrol rezervi ile son 30 yıl içerisinde batı yarımkürede keşfedilenlerin en büyüğü olarak kabul ediliyor. Saha 2000 m su, ardından 5000 m tuz (bu nedenle saha Yarı-Tuzlu olarak adlandırılıyor) ile birlikte kum ve kayaların altında yer alıyor. Bu keşif ile (büyük doğalgaz ve hafif petrol rezervi olan Jüpiter’in keşfi ile birlikte) ülkelerin petrol rezervleri ve üretim seviyeleri % 62 oranında arttı.

Derin sulardaki petrol platformlarında bulunan yangın söndürücü sistemler oldukça önemli ekipmanlardır. Platformda olası bir yangın durumunda yangın pompası suyu okyanustan alarak söndürmeye uygun hale getirmelidir. Yüksek basınçlar, tuzlu suya bağlı korozif etkiler ve açık deniz çalışmalarının genel risklerinden dolayı bu görev oldukça zorludur.

Yangın söndürücü sistemler, gelişmiş seviyede çelik dökümlerin yer aldığı kompleks sistemlerdir. Alttaki görseller : ASTM A890 3A alaşımı ile üretilecek olan kompleks, ince duvarlı üst boru muhafazası dökümü

İçerisinde oldukça kompleks dökümlerin de bulunduğu bu sistemlerin PETROBAS için geliştirilmesi adına SULZER Brezilya ile anlaşmaya varıldı. Prototipleme aşaması esnasında bu dökümlerden birinde kalite problemleri görülmüştür.Ortaya çıkan bu seri sorunların başarılı bir şekilde çözülebilmesi için MAGMA5 kullanılmıştır.

Doldurma esnasında ergimiş metalin sıçrama yapması türbülans ve yeniden oksitlenme problemlerine yol açarak yüzey hatalarının oluşumunu tetiklemiştir. Doldurma esnasındaki yeniden oksitlenme kalıntıları modellemek amacıyla yeni MAGMA5 özelliklerini kullanan SULZER Döküm Mühendisliği Ekibi, bu problemlerin kaynağını belirleyerek doldurma esnasında sıçramayı azaltmaya yönelik alternatif bir yolluk sistemi geliştirmiştir. Bu geliştirme uygulamalarının sonucunda döküm parçalar görünür hatalar oluşmadan başarılı bir şekilde üretilmiştir. Böylece SULZER tarafından istenen yüksek kalite standartları yakalanmıştır.

Sol : Yolluk tasarımı doldurma esnasında türbülans ve oksidasyona yol açar. Sağ : Türbülans ve oksidasyon hatalarından bağımsız, düzgün bir doldurma

Yazılımın getireceği kazancın tasdiklenmesinde kullanılan ekonomik kriterlerden biri de yıllık toplam metal kazancının hedef olarak ortalama %58 değerlerine çıkarılmasıydı. MAGMASOFT® kullanımından hemen önceki 2007 yılında dökümhanedeki toplam metal kazancı ortalama %50.7 civarındaydı. MAGMA yazılımının kullanılmaya başlandığı ilk sene içerisinde ortalama kazanç %55.5 oranında yükseldi.

Bu umut verici başlangıç SULZER’in daha kompleks ve ileri teknik seviyede döküm parçaları üretebilmesini sağladı ve böylece firmanın cirosu ve kar oranı gelişti. Bu kompleks ürün aralığına rağmen SULZER geçtiğimiz yıllar boyunca yüksek kazanç seviyesini korumayı başardı.

Şirket, MAGMA yazılımını 2007 senesinden yalnızca bir yıl erken kullanmaya başlasaydı 1.690,45 tonluk ürün üretimi için gerekli sıvı metal oranını 160 ton düşürebileceğinin (%55,5’lik kazanç kabul edildiği takdirde) farkına varırdı. Alternatif olarak bu bir yıl önce başlama olasılığı sonucunda, firmaya 88.8 tonluk bir döküm üretim artışı sağlanacak, ciro otomatik olarak artacak ve bunun yanında bir aylık üretim miktarı kadar geri dönüş sağlanacaktı.

Bunlara ilave olarak, SULZER’in çekilmeye bağlı boşluk ve yüzey hataları nedeniyle ihtiyaç duyulan işleme uygulamalarını önemli oranda azalttığı söylenebilir. Yazılımın önemli ölçüde katkıda bulunduğu bir diğer alan da ürün geliştirmedir. Bu katkı özellikle duvar kalınlıklarının boyutlandırılması ve döküm parçalarının üretilebilirliğinin analizinde öne çıkarak SULZER’in teknolojik kapasitesini ve rekabet gücünü arttırmaktadır. Bugün itibari ile başlangıç aşamalarında değişim olanağı sağlayan ve bunun akabinde maddi kazançların elde edildiği bir çözüm sanal dünyada ilk defa üretilmiştir.

Türbülanslı doldurma ve bunun sonucu oluşan kalıntılar (solda), modifiye edilen yolluk sistemi (sağda) ile büyük oranda giderildi.

SULZER’in döküm tecrübesi ile birlikte MAGMA’nın düzenli kullanımı, daha fazla gereksinime ve daha kısa sürelere ihtiyaç duyan daha zorlu dökümler üretebilme konusunda firmayı cesaretlendirmektedir.

MAGMA kullanımının ardından kalite maliyetlerinde ortaya çıkan gelişim

SULZER 1834 yılında Winterthur, İsviçre’de bugünkü misyonu ile örtüşen yapıda bir dökümhane olarak kuruldu. Endüstriyel makineler ve asfaltlama teknolojisi alanında uzmanlaşan, kuruluşundan itibaren ileri teknolojiler ve girişimcilik alanlarında lider konumda bulunan SULZER, bugün dünya çapında 13.000 çalışana ve 160 şubeye sahiptir. Yüksek kaliteli dubleks ve süper dubleks çelik parçaların üretimi alanında uzmanlaşan Brezilya’daki SULZER dökümhanesi 1959 yılında kurulmuştur. Bu tesis Latin Amerika’da ISA kalite sertifikasyonu alabilen ilk döküm fabrikalarından biridir. Şirket, 2007 yılında, hedeflerine ulaşabilmek adına bir dizi analizler ve çıkarımlar sonucu mühendislik araçlarını değiştirmenin olumlu olacağı kanaatine vararak MAGMASOFT® yazılımını entegre etmiştir.