Tecrübenin Ötesine Geçen Analizler

Dökümhanelerde çalışan uzmanlar döküm hatalarını inceleyerek tecrübeleri doğrultusunda olası kök nedenleri ortaya koyup bu doğrultuda çözümler arama yolunu tercih ediyorlar. Ancak, bazı vakalarda bir uzman bakışı dahi yeterli olmamakla beraber daha derinlemesine analizler gerekmekte. Böyle durumlarda MAGMASOFT® yaklaşımının faydaları bir kez daha öne çıkıyor ve isteğe bağlı tüm parametreler detaylı olarak incelenebiliyor. PT. Akebono Brake Astra Endonezya firması da MAGMASOFT® Otonom Optimizasyon metodolojisini tüm süreçlerinde başarıyla uygulayan kuruluşlardan biri olarak optimizasyon çalışmalarını tüm hızıyla devam ettiriyor.

Firmada gravite döküm metoduyla iki farklı yolluk sistemi kullanarak fren silindirleri üretiliyor. Son dönemde ürün gamı içerisindeki parçalardan birinde sürekli olarak yüzey pürüzlülüğü, soğuk birleşme ve porozite problemleriyle karşılaşılıyor (Figür 1). Bu üç problemin ikisinde hangi yolluk sisteminin kullanıldığına bağlı olarak görülme sıklığı değişiyor. Akebono firması artan ret oranlarına karşı harekete geçerek yeni bir optimizasyon çalışması başlatıyor.

Figür 1: Örnek döküm hataları, soldan sağa: soğuk birleşme, yüzey pürüzlülüğü ve porozite

Figür 1: Örnek döküm hataları, soldan sağa: soğuk birleşme, yüzey pürüzlülüğü ve porozite

Akebono çalışanları derin tecrübelerine dayanarak ilk adımda hataların olası kök nedenlerini tek tek inceleyerek en olası faktörleri belirlemeye çalışıyor. Yüzey pürüzlülüğü ve soğuk birleşme hataları kalıp dolumu esnasında sıvı metalin yeterli hıza ulaşamamasıyla ilişkilendiriliyor. Diğer bir neden ise türbülanslı dolum sebebiyle sıvı metal bünyesinde oksit oluşumu olarak belirleniyor. Yüksek poroziteye sebep olarak ise parça yapısındaki sıcak bölgeler gösteriliyor. Beyin fırtınası çalışması tamamlandıktan sonra proje ekibi MAGMASOFT® yardımıyla teorilerini sanal olarak test edip görsel olarak hangi faktörlerin daha etkili olduğunu analizlerle inceliyor ve mevcut üretim prosesi üzerinden bir simülasyon çalışması yapmaya karar veriyor (Figür 2).

Figür 2: MAGMA Yaklaşımının temel adımları

Figür 2: MAGMA Yaklaşımının temel adımları

MAGMASOFT® çalışmasıyla ortaya çıkan veriler ışığında hataların esas kök nedenleri belirlenip, proje hedefinin tüm prosesteki aksaklıkları giderme doğrultusunda, MAGMASOFT® otonom mühendislik yaklaşımıyla sanal analiz çalışması yapılmasına karar veriliyor (Figür 3). İlk adımda önceki MAGMASOFT® simülasyon verilerinden ve tecrübelerden yola çıkılarak öncelikli olarak incelenecek proses parametreleri belirleniyor. Gravite döküm prosesinde de iyileştirmeler yapmak amacıyla ayrıca kalıp açısının da değiştirilmesine karar veriliyor. İlk senaryoda kalıp dikey pozisyonda iken, ikinci opsiyonda ise 350 açı ile döküm koşullarının incelenmesi, soğuk birleşme hatasıyla ilişkili olarak kalıp dolum sürelerinin 6, 8 ve 10 saniye olduğu koşullarda izlenmesi, her bir senaryonun A ve B yolluk sistemlerinde denenmesi sağlanıyor.

Figür 3: Simülasyon çalışmasıyla olası döküm hatalarının incelenmesi

Figür 3: Simülasyon çalışmasıyla olası döküm hatalarının incelenmesi

İncelenecek tüm parametreler önem sıraları belirlenerek girildikten sonra MAGMASOFT® otonom mühendislik yaklaşımıyla her bir kombinasyon için analiz çalışması başlatılıyor. Akebono çalışanları en iyi sonuçların A yolluk sisteminde, 6 saniye kalıp dolum süresi ve gravite döküm prosesine devirmeli döküm modifikasyonu uygulanan senaryoda elde edileceğini düşünüyor.

Nitekim simülasyon analizleri ve deneme dökümü sonuçları birbiriyle örtüşmesi ve optimum proses koşullarının belirlenmesiyle sakat oranı %36 oranında düşüş gösteriyor (Figür 4). Yapılan simülasyon çalışmasıyla MAGMASOFT® yaklaşımının getirdiği avantajlar ve tecrübenin ötesine geçen özelliklerinin önemi bir kez daha ispatlanıyor.

Figür 4: Fire oranlarındaki değişim

Figür 4: Fire oranlarındaki değişim

PT. Akebono Brake Astra Endonezya

PT. Akebono Brake Astra Endonezya işletmesinde 2 ve 4 tekerli araçlar için fren sistemleri üretiliyor. Akebono Industry Japonya ve Astra Otoparts Endonezya ortak girişimi olan firma fren balataları ve fren pabuçları üretiminde özel prosesler kullanıyor ve tüm ürünlerini işlenmiş, boyanmış ve montajlanmış şekilde müşterilerine ulaştırıyor. Firma fren diskleri ve fren kampanaları bazında iç otomobil pazarının yaklaşık %75’ine, motorsiklet pazarında ise iç pazarın %40’ına sahip durumda. Genel hatlarıyla müşteri portföyü ekipman üreticileri, servis ve yedek parça sağlayıcılarından oluşuyor.