Tasarım Optimizasyonu ve Tek Parça Kalıp Üretimleriyle Maliyet Tasarrufları!

Avustralya, Maryborough, Queensland'daki CR (eski adıyla CQMS Razer) dökümhanesi, 2006'dan bu yana döküm hatalarının analizinde ve çözümünde üstün MAGMASOFT® yaklaşımından faydalanıyor. Üretim süreçlerine MAGMASOFT® yazılımının entegrasyonu sonrasında döküm hataları oranında büyük azalma kaydedildi ve dolayısıyla dökümler üzerindeki onarım işlemleri de büyük oranda azaldı. Onarım için gerekli kaynak süreçleri de minimuma indirilerek iş gücü kaynağının daha önemli projelere daha çok vakit ayırmasına imkan sağlandı.

CR çalışanları 2016 yılında yaptıkları projede madencilik alanında kullanılan büyük tekerlekli iş makinalarına uyacak şekilde DecaEdge ™ ön takımını firma bünyesinde tasarladı. Dünyada büyük tekerlekli iş makinaları için geniş yelpazede döküm ön takımlar üreten tek firma CR'nin DecaEdge ™ tasarımının ilk versiyonlarında, her biri iki metre uzunluğunda üç ayrı döküm parçasının bağımsız dökülmesi gerekiyordu ve bu da imalat süreçlerinde hem atölye çalışma alanı hem de iş gücü açısından bir darboğaz meydana getiriyordu. Üretim ekibi, dökümhanenin parçayı üç yerine tek parça olarak üretmek için yeterli fiziksel kapasiteye sahip olduğunu tespit ederek bir çalışma başlattı.

Çalışmada yeniden tasarlanan kısmın ana zorluğu, bitmiş ürünün boyutsal tolerans sınırları dahilinde kalmaktı ve parça geometrisinin boyutundaki ve karmaşıklığındaki artış bunu daha da zor bir hale getirdi. Çünkü DecaEdge™ döküm parçası 6.2 m uzunluğunda, 1.2 m genişliğinde ve 5000 kg ağırlığındaydı.

 

CR dökümhanesi önemli bir projeye imza atarak yenilikçi DecaEdge™ ürününü geliştirdi.

CR dökümhanesi önemli bir projeye imza atarak yenilikçi DecaEdge™ ürününü geliştirdi.

Ekip, sıvı metalin kalıp içerisine dengeli bir şekilde dolması ve dolumun sonunda da uygun bir sıcaklık dağılımına sahip olması için yolluk sistemi tasarımında ve analizinde saatlerce zaman harcadı. Tüm teknik yönlerin değerlendirilmesinden sonra ekip, bitmiş toleransların elde edilebildiğini gösteren ve maliyet ve kalite avantajları da dahil olmak üzere proje raporunu işletme yönetimine sundu.

Yapılan çalışma doğrultusunda optimize edilmiş düzlem hizalaması, kürek açısı ve malzeme yerleşimi ile yenilenen tasarımın yanı sıra eski plaka takım özelliğinin ortadan kaldırılması DecaEdge ™ ürününün ömrünü büyük oranda uzatarak CR müşterilerine önemli faydalar sağladı.

Katılaşma sonu sıcaklık dağılımı

Katılaşma sonu sıcaklık dağılımı

Diğer taraftan CR dökümhanesinin maliyetlerinde ise önemli bir tasarruf sağlandı. MAGMASOFT® yaklaşımı karmaşık tasarıma rağmen döküm parçanın performansının korunmasına katkı sağladı ve daha ilk dökümde başarılı bir üretime imza atıldı. Bu çalışma, üretim sürecini daha verimli hale getirerek, ısıl işlem süreçlerini kısalttı, kaynak imalatını ortadan kaldırdı ve gerekli kalıp sayısının da azalmasını sağladı. Maliyet tasarrufunun yanı sıra, Maryborough dökümhanesi proses verimini daha yüksek seviyelere taşıyarak aylık ön takım üretim kapasitesini de arttırmış oldu.

CR dökümhanesi MAGMASOFT® sayesinde aylık ön takım üretim kapasitesini daha yukarılara taşıdı

CR dökümhanesi MAGMASOFT® sayesinde aylık ön takım üretim kapasitesini daha yukarılara taşıdı

CR (eski adıyla CQMS Razer), Avustralya'nın mühendislik inovasyonu ve üretkenliği artıran madencilik ekipman ve yazılımlarının üretiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olarak tanınıyor. Şirket 2006 yılında MAGMASOFT® yazılımıyla birlikte MAGMAsteel, MAGMAstress, MAGMAstress HT modüllerini de üretim süreçlerine entegre etti.